Maltodextrin és növényi tej: legyen óvatos, ha glutén intoleráns

Ismert neve celiakia, a glutén intolerancia a gluténre adott immunválasz által okozott vékonybél rendellenessége, más gabonafélékben (például rozsban, zabban és árpában) található búzában lévő tartalék fehérje. Amikor egy személy glutén intoleranciát vagy celiakiát szenved, számos olyan tünet, mint az étvágytalanság, hányinger és hányás, hasi fájdalmak vagy görcsök, hasi feszültség és gáz, gyengeségérzés vagy fáradtság és hirtelen fogyás jelentkezik.

Ezért, amikor egy személynek celiakiája van, különös figyelmet kell fordítania az összetevők listájára, amelyek a különböző élelmiszertermékekből állnak, amit szupermarketben vagy nagy területen utaznak.

Abban az esetben, ha inkább a növényi tej ahelyett, hogy állati tej, bár gabonafélékből készült növényi ital, és magvak is tartalmazhatnak maltodextrin, amelyet általában édesítőszerként használnak.

Mi a maltodextrin?

A Maltodextrin egy nagy édesítőszerrel rendelkező poliszacharid, amelyet keményítő hidrolízisével, egy olyan szénhidrátfajtával nyerünk, amelyet egy nagyon sokféle élelmiszerben találunk, mint például a gabonafélék, a rizs vagy a burgonya.

Általában fehéres por formájában jelenik meg, amely hideg vízben vagy forró vízben oldódik és a konyhában enyhén édes ízű.

Miért legyen óvatos a glutén intoleranciájú emberek a maltodextrinnel?

Sok táplálkozási tanácsadó azt tanácsolja, hogy a celiakiaiak ne kockáztassák a maltodextrint tartalmazó adalékanyagként való felhasználást, feltéve, hogy nem biztosak a származásukban, mivel az árpa és a búza glutént is tartalmaz, és ez az adalékanyag olyan sokféle termékben megtalálható karamell, zselé vagy leves.

Másrészről, a glükózhoz hasonló energikus hatást fejt ki, mivel a szervezet gyorsan asszimilálódik, ezért nem célszerű maltodextrint tartalmazó növényi tejet venni.

A növényi italok kiválasztása esetén a legelőnyösebb a gabonafélék, a diófélék vagy a magvak kiválasztása, amelyek nem tartalmaznak maltodextrint az összetevői között.

Kép | Miran Rijavec Ez a cikk csak tájékoztató jelleggel jelenik meg. Nem lehet és nem helyettesítheti a táplálkozási tanácsadóval folytatott konzultációt. Javasoljuk, hogy forduljon megbízható táplálkozási szakemberéhez. témákNövényi ital

Az édesítőszerek - Tóth Gábor - ECHO TV (Augusztus 2022)